www.detitaliensketorv.dk
 
 
  Detitaliensketorv.dk

"Ca' nova"

EXTRA JOMFRU OLIO D`OLIVA BIO "Grøn Guld "

Få km fra Brisighella skulle jeg kører fra landevejen, jeg kom ind på en smal og stejl vej, fyldt med store huller, dybe skranter på hver side og hårnålesving. Efter ca. 2 kms kørsel og med hjertet i halsen, standsede jeg og ringede til sig. Fachini for at sikre mig at jeg var "på rette vej". Det var jeg og efter 5 min. var jeg fremme, det var "mavepinen værd" , her var stedet hvor jeg skulle købe min Jomfru olio d`oliva Bio.
Hvert år bliver der i San Giovanni di Ravenna holdt en konkurrence hvor, de fem bedste Olio extravergine Bio fra Emilia Romagna vælges. Vinderne skal repræsenterer Olio extravergine Bio på den internationale messe der holdes hvert år i Bari, hvor den internationale pris for den bedste Olio extravergine Bio uddeles.
I 2009 blev første pladsen for regionen Emilia Romagna tildelt "Ca`Nova" bio landbrug tilhørende Dante Martino Facchini, som i flere år, med lidenskab og alvor, har helliget sig til sit landbrug.
Samme år fik "Ca`Nova" også tildelt en Bio-pris ved den internationale messe i Bari.
Efter 20 år som fabriksarbejder købte Dante, for 12 år siden, en oliven lund som havde ligget forladt i
årvis, der blev gjort "rent" og der blev plantet 1000 oliven "Nostrana di Brisighella", "Ghiacciola"
og nogle oliven fra Toscana "Leccino" og "Fratoio".
Ved studie og hjælp fra sin far, som altid har været knyttet til landbrugsarbejde, har Dante opnået
værdifulde resultater ved at dyrke landbrug efter biologiske principper, Dante dyrker også druer som Ciliegiolo, Sangiovese, Trebbiano, Albana, Pigloletto og Moscato, her er også en stor Bio urtehave hvorfra grøntsagerne sælges på torvedage 2 gange om ugen.
Jeg glæder mig til Dante er klar til at sælge ud af sin vin trods det, at der vil være begrænset flasker til rådighed.
Landstedet ligger 400 mtr over havets overflade, når det er klart vejr kan vi se udover Adriaterhavet hvorfra havluften har sin andel i produkternes elegance, smag og kvalitet.

Olien fra "Ca`Nova" er udover mærket for biologisk herkomst også stemplet ICEA som står for etisk og atmosfærisk kontrol, certifikat pålagt og registreret af CEE, men, trods det at denne olio extravergine er fra Brisighella D.O.P. området (ovenikøbet med en førsteplads) er den ikke mærket D.O.P., årsagen er den at Dante ikke er medlem af Consorzio olio Brisighella.
Ofte har små landmænd ikke D.O.P. mærket på deres produkter trods det at de dyrker i et område med betegnelsen D.O.P., grunden er den at mærket har en pris og denne udgift venter nogle landmænd at tilføje som omkostning. Et problem som stor leverandører ikke har (de kan betale).
På et tidspunkt i nær fremtid vil Dante's flasker naturligvis få mærket på sine flasker.


Detitaliensketorv.dk
 
DET ITALIENSKE TORV.DK

 

kontrolrapport