www.detitaliensketorv.dk
 
 
  Detitaliensketorv.dk

Nocino " Nøddelikør "

Historien om denne unikke drik har sine rødder helt tilbage til 55 år F.Kr. da Cæsar erobrede England.
Den indfødte befolkning fra det lave Skotland de såkaldte "Pict" (malede mennesker) havde ikke i sinde at overgive sig til romerne, men gik i krig. Før "Pict" folket startede kampene havde de til skik at få en mørk drik lavet af valnødder, den gav dem styrke og mod. Romerne lærte snart denne drik at kende og satte stor pris på den, de lærte også hurtigt at lave den.
I år 187 F.Kr. spores vejen fra Piacenza til Rimini, den nuværende " Via Emilia ", denne vej blev lavet af konsul Marco Emilio Lepido som ville oprette forbindelser og opholdssteder til pilgrimme og militser som passerede i dette område.
Der blev sendt 2000 romere til egnen som skulle bosætte sig langs vejen fra Piacenza til Modena, bosættelser som med tiden ændre sig til små byer.
Natten til Sct. Johannes Døbers fødselsdag den 23 juni kl.24 en af de korteste nætter om året, helsekosteksperter kalder denne nat for "balsamico natten".
Denne nat skal de umodne nødder plukkes og kun af kvinder, en gruppe kvinder forlader landsbyen, med sig har de en stige og kurve beklædt med bomuldsstoffer. Kvinderne mødes under nøddetræerne og den dygtigste skal på bare fødder, for ikke at glide, kravle op på stigen og med omhu plukke nødderne. Det er vigtigt at nødderne bliver berørt så lidt som muligt så natduggen forbliver på nødden.
Medens kvinderne er i skoven bliver der i landsbyen på tærskepladsen tændt et bål, nødderne bliver senere fordelt på tomme sække som er lagt omkring bålet, her skal de ligge til om morgenen så de holdes våde af duggen. Om morgenen begynder man så at skære nødderne over i 4 dele med en trækniv lavet af nøddetræ, derfor er det vigtigt at natduggen har holdt nødderne bløde. Nødderne bliver lagt i glasflasker og blandes med alkohol og krydderier. Flaskerne skal stå i solen 40 dage før likøren hældes på mindre flasker. Også her er der naturligvis forskellige opskrifter om fremgangsmåden, hvem der siger at flaskerne skal stå i mørke...

Detitaliensketorv.dk
 
DET ITALIENSKE TORV.DK

 

kontrolrapport